Rad s djecom

 

Tijekom proljetnih praznika 2010. i 2011. Katedra Čakavskoga sabora Lovan organizirala je radionice za djecu na otvorenom sa svrhom upoznavanja najmlađih s kulturno povijesnom baštinom Lovrana.

Od 6. do 9. travnja 2010. zainteresirani učenici od 3. do 6. razreda pod vodstvom Sanje Albaneže, Albana Vučetića i Frane Babića sudjelovali su u šetnji i razgledavanju lovranskog Starog grada uz stručno vođenje s kratkim i zanimljivim tematskim predavanjima. Nakon predavanja održane su likovne i literarne radionice na kojima su djeca mogla izraziti sve doživljeno i viđeno na lovranskom mulu. Predstavljene su sljedeće teme: Crkva Sv. Jurja (likovna radionica, glagoljica, glina, monotipija); Stubica, kula (likovna radionica, tuš, akvarel); Stare šterne (literarna radionica na čakavskom); Mustaćon, sv. Juraj ubija zmaja (likovna radionica, detalj-crtež olovkom i ugljenom).

Od 27. do 29. travnja 2011. trinaestoro djece u dobi od 4 do 15 godina s područja Lovrana i okolice te dvoje djece iz Beča i Zagreba koji su ovdje provodili proljetne praznike sudjelovalo je pod vodstvom Sanje Albaneže, Frane Babića i Marine Matulje Mavrinac u radionici na lovranskom dijelu obalne šetnice Lungomare. Tema radionice bila je Lovranske vile, a djeca su tijekom šetnje Lungomarem razgledavala poznate lovranske vile od Lovrana do Ike, zastavši kraj svake od njih kako bi skicirali zapažene i upečatljive fragmente arhitekture s fasada vila, a u okviru radionice održana je i likovna radionica slikanja i crtanja te organiziran posjet jednoj od vila i razgledavanje njezine unutrašnjosti i vrta. Radionica je završila posjetom lovranskoj srednjovjekovnoj kuli, nakon čega je ispred nje održana mala izložba dječjih uradaka motiviranih lovranskim vilama.

U srpnju/kolovozu 2012. Katedra je započela suradnju s opatijskom Gimnazijom Eugena Kumičića. Tijekom školske godine 2012./2013. u okviru izbornoga predmeta iz zavičajne nastave pod vodstvom dr. sc. Sanje Simper učenici su započeli s projektom prikupljanja jezične i tradicionalne baštine Lovranšćine, i to uz stručno vodstvo dr. sc. Mirjane Crnić Novosel, o čemu su objavili kratko priopćenje u trećoj knjizi Zbornika Lovranšćine.