Biblioteka “Lovranska dota”

 

Biblioteka „Lovranska dota“ pokrenuta je 2012. godine, a njezinom je glavnom urednicom Cvjetana Miletić. Zamišljena je kao edicija u kojoj bi se objavljivale knjige o prošlosti i sadašnjosti Lovrana i Lovranšćine, upotpunjene životnim pričama stanovnika toga područja. Knjige bi trebale biti popularnog karaktera i relativno jeftinije da ih može kupiti svaka obitelj te da bude dostupna svim generacijama, a može poslužiti i kao suvenir iz Lovrana.

Prva knjiga koja je objavljena u okviru Biblioteke jest Lovran i Lovranci: judi, delo i užanci. Na raskršću dva milenija (2012.), koju potpisuje više autora, a glavna je urednica Cvjetana Miletić. Sadrži preko 200 intervjua ostvarenih s ljudima koji su na neki način bili ili ostali vezani uz Lovran, a objavljenih ranije u „Besedi“ Novoga lista te Lovranskom listu. Budući da su intervjuirane osobe i po struci i po hobijima veoma različite, a sve su živjele na prijelazu iz drugog u treći milenij, knjiga je dala i prikaz života u tom vremenskom razdoblju kao i zanimanja ljudi određenog područja.

Trenutno se radi na drugoj knjizi sličnog karaktera, a započele su pripreme za još nekoliko knjiga koje bi bile dijelom ove biblioteke.